018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prvi privatni objekat za palijativno zbrinjavanje u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Doktor Milan Đorić, direktor Specijalne bolnice za interne bolesti “Dr Đorić” i Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, otvorili su još jedan kapitalni objekat niškog zdravstva.

Reč je o novom, kompletno opremljenom objektu u okviru Specijalne bolnice, površine 1200 kvadratnih metara, koji se sastoji iz dela za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika i gerijatrijskog stacionara za smeštaj i lečenje starih osoba.

Nova zdravstvena ustanova koja je otvorena u okrivu Specijalne bolnice za interne bolesti „Dr Đorić“, nedostaje mnogim gradovima u Srbiji, ona objedinjava palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika, kao i smeštaj starih osoba sa kompletnom medicinskom uslugom.

Specijalna bolnica za interne bolesti „Dr Đorić“ osnovana je 2001. godine. Ova ustanova uspešno radi i pored nepovoljnih ekonomskih uslova, a ono što je najvažnije jeste da širi svoje kapacitete i podiže kvalitet svojih usluga, istakao je dr Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Grad Niš jedan je od retkih u Srbiji koji u okrivu sistema zdravstvenog i socijalnog osiguranja, ima kapacitete za palijativno zbrinjavanje, kao i zbrinjavanje starih  i bolesnih osoba. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, pripremilo je predlog Zakona o palijativnom zbrinjavanju, koji predviđa da zdravstvene ustanove palijativnog zbrinjavanja mogu da osnuju i privatnici, kao i humanitarne nevladine organizacije.

U ministarstvu planiraju da od početka naredne godine preporuče svim subjektima u privatnom sektoru koji pružaju uslugu palijativnog zbrinjavanja , da o trošku obaveznog osiguranja mogu da prihvate ovu grupu pacijenata i pruže im kompletnu negu, najavio je državni sekretar Simonović.

Povezane vesti