018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prvi klaster energetske efikasnosti južne Srbije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Nišu je formiran prvi klaster energetske efikasnosti južne Srbije. Podržalo ga je više od 20 stručnjaka iz poslovne zajdenice, obrazovnih institucija i javnog sektora grada Niša.
Predsednik Saveta za klastere, Danka Milojković, za NTV kaže da je ovaj način udruživanja nastao kao odgovor na potrebe tržišta koje zahteva sve veće korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i države koja bi do 2020 godine u finalnoj potrošnji energije trebalo da poveća udeo vetra, sunca i biomase.

Prema Nacrtu strategije razvoja energetike Srbija bi u naredne dve decenije trebalo da izgradi kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije od 1800 megavata, uz korišćenje energije vetra, sunca u biomase. Ako se u obzir uzme da su potencijali obnovljivih izvora energije u našoj zemlji veliki, osnivanje klastera energetske efikanosti južno od Beograda je razumljiva.
Inicijativa za formiranje Klastera energetske efikanosti južne Srbije usledila je kao potreba povezivanja poslovne zajednice, javnog sektora i obrazovnih institucija na području Niša, dodaju u niškoj kući klastera.
Svi koji proizvode, troše i transportuju energiju ili njome upravljaju mogu da budu članovi niškog klastera energetske efikasnosti. Broj članova nije ograničen, a drugi sastanak ovog klastera južne Srbije je za mesec dana.

http://youtu.be/8GPlclNp_U4