018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prvi dobrotvorni Svetosavski bal

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U subotu, 2. februara, u Hotelu „Ambasador“ održaće se prvi  dobrotvorni Svetosavski bal. Ovom kulturnom manifestacijom,  koja će spojiti  dobročinstvo, sabornost i  građanski oblik komunikacije, u Niš se, posle dugog niza godina, vraća tradicija stara 135 godina. Nišlije će se tako pridružiti  i Srbima u Beču, koji su sličan bal organozovali prošle nedelje.

Organizator bala je arhitekta Ivan Redi, koji godinama spaja Grac u Austriji i Niš. Kulturni most  između dva grada izgrađen je još 2001. godine, a prvi Svetosovski  dobrotvorni bal u Nišu je nastavak ove saradnje.

Bal je dobrotvornog karaktera, jer su sredstva prikupljena ovom prilikom namenjena maloj domskoj zajednici „Duško Radović“, preciznije odeljenju u kome se nalaze deca iz Kuline. Učešće na balu podrazumeva doniranje novčanih sredstava u iznosu od 1000 dinara za fizička lica, odnosno 5000 dinara ako su u pitanju pravna lica. Broj mesta u Hotelu „Ambasador“ je ograničen, a sve informacije o načinu prijavljivanja mogu se naći na facebook stranicama  „most niš-grac_- die brücke graz-niš”  i  „prvi dobrotvorni bal u Nišu“.

Prvi dobrotvorni  Svetosavski bal počinje u 18 sati, i po rečima organizatora trajaće do dva sata po ponoći, a kako nezvanično saznajemo, očekuje se da ga otvori  gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Bal, takođe, podrazmeva i odgovarajući   dres-kod, za dame su to duge, svečane haljine, a za gospodu smokinzi ili tamna odela. Osim gošći iz Graca, u umetničkom delu programa učestvovaće folklorni ansambl Studentskog kulturnog centra „Oro“, Plesni klub „Swing“, ansambl „Groš“ i mnogi drugi.

Inače, Svetosavski balovi organizuju se i širom Evrope, najpoznatiji su oni u Parizu i Beču, tako je u organizaciji Austrijsko – srpskog društva u petak, 25. januara, u bečkom hotelu „Park Šenbrun“ održan 16. Svetosavski bal, koji je okupio veliki broj uglednih gostiju. Nadamo se da će i u niškom  hotelu „Ambasador“ biti približno ista atmsofera.

Povezane vesti