018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prvi avion sa niškog aerodroma već u novembru? (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ već u novembru mogao bi da poleti prvi avion niskobudžetne aviokompanije, izjavio je danas gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Posle pregovora koji su otpočeli pre više meseci i prvih razgovora koji su se završili odbijanjem Niša kao mogućeg mesta za prijem avio operatera, usledili su razgovori sa niskobudzetnim aviokompanijama i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, koji su doneli obrt situacije.

Nakom višednevnih razgovora u Beogradu ministarka je posetila niški aerodrom, uverila se u sve ono o čemu je bilo reči i tom prilikom postignuta je saglasnost da domicilni aerodrom, u ovom slučaju beogradski, ne treba da bude centar „low cost“ kompanija, i da to može biti upravo niški „Konstantin Veliki“.

„Želimo da niški aerodrom, koji je u centru trougla Sofija-Skoplje- Beograd, ima dobru vezu prema Kosovu, prema zapadnoj Srbiji i da kao centar Jugoistočne Srbije u prvom trenutku postane i centar za letove niskobudzetnih aviokompanija, a u perspektivi i centar za kargo-kompanije. To bi moglo da se realizuje već tokom naredne godine“, rekao je gradonačelnik Niša Tanjugu.

Tokom posete niškom aerodromu, ministarka Mihajlović je najavila da bi taj aerodrom već u 2015. godini mogao da primi oko 40.000 putnika, dok bi 2016. godine taj broj mogao da dostigne i 100.000 na godišnjem nivou. Gradonačelnik Perišić potvrdio je da u niški aerodrom treba uložiti do septembra oko 1,5 miliona evra za tehničko opremanje, a do kraja sledeće godine to ulaganje bi moglo da dostigne ukupno 3 do 5 miliona evra.

„Još nije savim utvrđeno šta to treba da se uradi do septembra, ali za sada znamo da jeneophodno jedno vozilo i da je potrebno usklađivanje protokola za sletanje, dok će sistemi koji poboljšavaju očitavanje vidljivosti biti instalirani tokom naredne godine“, rekao je Perišić.

Povezane vesti