018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prva ugradnja aortnih zalistaka bez otvaranja grudnog koša

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD - U Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije danas je urađena prva ugradnja veštačkih aortnih zalistaka bez otvaranja grudnog koša interventnim putem kroz preponsku aortu.
Ove intervencije urađene su kod dvoje pacijenata, a srpskom timu koji je predvodio pomoćnik direktora KCS prof. Milan Nedeljković, pomagao je vodeći svetski stručnjak u toj oblasti Italijan Usijan Paolo, koji godišnje uradi oko 800 ovakvih intervencija.

Prof. Nedeljković objašnjava da je prva veštačka aorta na ovaj način ugrađena pacijentu koji ima 77 godina, koji je dijabetičar i ima problema sa bubrezima.
„On je čovek kod koga ne može da se pozicionira hirurška valvula na tradicionalan način otvaranjem grudnog koša. Jedino rešenje bilo je da se interventnim putem, preko prepone stavi veštačka valvula bez otvaranja grudnog koša“, kaže Nedeljković.
On objašnjava da je intervencija trajala dvadesetak minuta, a da hirurške operacije ugradnje zalistka sa otvaranjem grudnog koša traju više od dva sata.
Do sada su pacijenti koji imaju sužen aortni zalistak lečeni kardiohirurškim operacijama sa otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zalistka na mesto obolelog.
Ugradnje zalistaka bez otvaranja grudnog koša, kako kaže prof. Nedeljković, do sada se nisu radile u Srbiji, a zahvaljujući podršci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Udruženju kardiologa Srbije i Radne grupe za kateterizaciju ova metoda lečeja sada je uvedena i kod nas.