018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prva kadaverična transplantacija

Komentari: isključeni

Prva kadaverična transplantacija u ovoj godini uspešno je urađena u niškom Kliničkom centru, pošto je jedna porodica donirala organ svog najbližeg, koji je doživeo moždanu smrt.

Liste čekanja organa i dalje su duge. Trisedetoro obolelih čeka novu jetru, dok je onih kojima je neophodan novi bubreg pet puta više. Zbog toga je neophodno da porodice i u teškim trenucima smognu snage za humani gest, koji nekome može podariti novi život.

U nedelji za nama, jedna porodica iz Niša dozvolila je doniranje organa svog najbližeg, koji je doživeo moždanu smrt. Ovakvih odlučnih porodica u Nišu je malo i zadatak tima za transplantaciju jeste da kod sugrađana radi na podizanju svesti o tome koliko je značajno biti human i u najtežim trenucima.

Sujeverje, tabui i nepoverenje najčešći su razlozi zbog kojih porodice ne dozvoljavaju doniranje. Četrdeset četvoro ljudi radi na transplantaciji samo jednog organa, a najteži zadatak ima lekar koji mora da razgovara sa porodicama pacijenata koji na Neurologiji dožive moždanu smrt.

Prva transplantacija bubrega u Nišu obavljena je 1979. godine i od tada je uspešno urađeno još 60. Rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu spremno je za posebnu saradnju sa porodicama koje daju saglasnost za doniranje organa najbližih, uz podršku nadležnog ministarstva.

Na Neurologiji u Nišu prošle godine bilo je 10 potvrđenih moždanih smrti, a saglasnosti nije bilo od 2009. godine. Tri do pet pacijenata u Nišu dnevno zavešta organe, ali to nije dovoljno da program kadaverične transplantacije na pravi način zaživi. Po broju ovih transplatacija Srbija je i dalje poslednja u Evropi.

Povezane vesti