018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prva izložba Coraxa u Nišu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U galeriji “Art 55” do 8. januara biće otvorena izložba jednog od napoznatijih srpskih karikaturista , Predraga Koraksića – Koraksa. Izložbu čini oko 100 karikatura , koje su svrstane u dva perioda. Ovo je prva Koraksova izložba u Nišu.
Predrag Koraksić, ili samo Koraks rođen je 1933. godine u Čačku. Karikaturom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, a prve karikature počeo je da objavljuje u listu “Jež” , koji je u to vreme, pedesetih godina sada već prošlog veka, bio jedan od najpopularnijih listova u tadašnjoj Jugoslaviji. 1958.godine počinje da objavljuje u “Večernjim novostima “ u kojima je radio 30 godina. U turobnim devedesetima, zbog neslaganja sa tadašnjom uređivačkom politikom, protiv njega je pokrenut sudski spor, čiji je epilog, nakon 3 godine, bio – otkaz. Radio je i u listovima “Vreme”, “Demokratija danas”, ”Borba”, i drugim, a od 1998. objavljuje karikature u listu “Danas”.
Predrag Koraksić je do sada imao preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, između ostalih i “Povelje grada Beograda”, priznanje “Vitez poziva”, orden “Viteza časti” kojim ga je odlikovala Vlada republike Francuske. Njegove karikature su odraz vremena u kome živimo, i politički su aktuelne.
Na izložbi u galeriji “Art 55” može se kupiti i poslednja Koraksova knjiga karikatura , koja je izašla iz štampe pre nekoliko dana pod nazivom “Trajno prošlo vreme”.U njoj se nalaze karakature iz Miloševićevog vremena, a cena knjige je 1000 dinara.