018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prva autotransplatacija bubrega u Nišu (VIDEO)

U Kliničkom centru šezdesetpetogodišnjem pacijentu lekari su presadili levi bubreg ispod desnog, čime je njegova funkcija sačuvana.

Ovo je drugi put da je u Srbiji urađena ovakva vrsta operacije, a sada postoje uslovi da se na ovaj način sačuvaju zdravi organi, kažu lekari.

Da bi pacijentu spasio levi bubreg, koji je ostao funkcionalan, urolog Jablan Stanković je došao na ideju da ga presadi ispod zdravog desnog bubrega, u malu karlicu. Ova neobična transplantacija urađena je šezdesetpetogodišnjem Nišliji koji boluje od dijabetesa. Njemu su pre nekoliko godina presađeni krvni sudovi, a zbog ove operacije bili su mu oštećeni bubrežni kanali sa leve strane, koji vode mokraću do bešike. Sada je bubreg povezan veštačkim krvnim sudovima i mokraćnim kanalima, objašnjavaju lekari.

Do sada je u Srbiji ovakva transplantacija urađena samo jednom, 2004.godine, a drugi put je izveo tim urologa i vaskularnih hirurga niškog Kliničkog centra. I to, pored dr Stankovića, urolog Ljubomir Dinić i vaskularni hirurzi Dejan Perić i Nenad Ilić. Sa hirurške strane operacija je jednostavna ali i izuzetna, istakao je načelnik Vaskularne hirurgije dr Dragan Milić.

Pacijent je operisan 17. oktobra i već je pušten kući, ali tek nakon što je dopler pregledom utvrđeno da bubreg funkcioniše. Poslednjih 5 godina na niškom Kliničkom centru lekari su uradili 86 uspešnih transplantacija bubrega, a samo prošle godine 21. U svakom trenutku spremna su 2 tima za transplantaciju, a kada bude završena Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju biće spremni za mnogo više transplantacija, najavljuju u KC.

http://youtu.be/KbdXqfgDDgg

Povezane vesti

  • Daniella Shakira Trajkovic

    Dr Urolog Ljubomir Dinic …pa zar taj covek uopste moze da se zove doktorom ??? Ja licno sam izgubila oca zahvaljujuci njemu …a zasto ?, ..zato sto je moj otac bio kod njega pre tri i po godina i jos tada imao tumur limfnih zlezda i na snimcima se to vidi ali taj covek mu je rekao imas cistu na bubregu, bubreg levi radi ti 35% idi kuci nije ti nista …znaci i sa tom dijagnozom nema kontrole ..da bi mom ocu ove godine u septembru otkrili ili videli tumur limfnih zlezda 31 cm …naravno taj tumur nije od juce sto su potvrdili svi ostali doktori vec postoji sigurno 5 godina …ali to takozvani Ljubomir nije vidéo ili nije zeleo da vidi ili kao sto mi je rekao bio tog dana nervozan..desilo se i da je bas te noci kada je moj otac umro bio u smeni i javio mi ..ali sta se desava posle smrti mog oca ..Ljubomir odlazi kod drugog doktora koga poznajem i kaze „molim te pricaj sa njegovom cerkom, porodicom da me ne tuze“ ..osecaj krivice posle smrti …otisla sam kod njega posle smrti mog oca i bacila mu sve nalaze i snimke sa njegovim potpisom na sto i pitala zasto si mi ubio oca …naravno izgubljen nezna sta da kaze ali ja mu kazem .. ubio si mi oca i ja ga nemogu vratiti vise ali koliko njih si ubio pre njega i jos koliko ces ubiti posle njega …takva osoba ne treba ni da proviri u bolnici à daleko bilo da radi …i zato cu ja licno kao cerka svog oca pokusati da spasim ostale bolesne ljude od ovog zla od coveka tako sto cu ga tuziti i nadam se dobiti n’a sudu i zauvek ga ukloniti iz bolnice …vidimo se dr Ljubomire nisam vas zaboravila niti cu ikada jer ste mi oduzeli nesto najmilije …pazite se dragi ljudi kome verujete, kom doktoru idete …samo ovome nemojte ..postoje izuzetni i stvarno doktori u pravom smislu reci ali ovaj to sigurno nije …srescemo se mi jos Ljubomire nije jos nista zavrseno …