018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pružanje usluga socijalne zaštite obaveza države

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je pružanje usluga socijalne zaštite obaveza, a ne dobra volja države, te da niko ne sme samovoljno da menja svrhu sredstava koja su zakonom opredeljena za socijalno ugrožene građane.
„Dužnost resornog ministarstva je da zakonito i pravilno sprovede konkurs za finansiranje aktivnosti kojima se unapređuje socijalna zaštita u Srbiji, kao i da, ako već uvažava zamerke na rezultate konkursa, utvrdi zbog čega i koga je ishod konkursa takav da je izazvao burnu reakciju javnosti“, navodi se u saopštenju.
Janković dodaje da bi resorno ministarstvo, ukoliko smatra da je tražilo i Zakonom o budžetu dobilo sredstva za pogrešnu namenu, trebalo da obrazloži promenu svog stava i zatraži rebalans budžeta, a ne da samovoljno preusmerava novac iz resora socijalne zaštite u resor zdravlja.
„Sve drugo je nezakonito i nepravilno, samovoljno ponašanje na štetu prava građana i pravne države“, naveo je Janković.
On je pozdravio ideju i poziv ministarstva da nadležni organi prekontrolišu zakonitost, pravilnost, svrsishodnost i efikasnost projekata koji su u resoru socijalne zaštite odobravani i finansirani.
Resorni ministar Aleksandar Vulin rekao je danas da će Državna revizorska institucija ispitati da li je bilo neprivilnosti tokom konkursa za dodelu sredstava NVO i da će predviđeni novac za ovu godinu biti uplaćen za lečenje dece u inostranstvu.
Tanjug   02.12.2014 16:19
Foto Tanjug, video, skrinšot