018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Provera pritiska i nivoa šećera u krvi (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Pre nešto više od 100 godina, prosečan životni vek u svetu iznosio je 46 godina dok je danas nešto duži od sedam decenija. Tome su doprineli socio ekonomski razvoj, bolji životni standard i kvalitetnija zdravstvena zaštita. Imajući to u vidu, Služba kućnog lečenja niškog Doma zdravlja organizovala je akciju provere pritiska i merenja šećera u krvi kao način obeležavanja Svetskog dana starih.

Matičarka u penziji Dragoslava Milutinović barem jednom mesečno proverava krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Iskoristila je akciju Službe kućnog lečenja da prokontroliše ove zdravstvene parametre. Uprkos godinama, nema ozbiljnijih zdravstvenih problema pa penzionerske dane često provodi aktivno.

Hoće li penziju doživeti kao doba za odmor i mirovanje ili, pak, dane lišene radnih obaveza, ispuniti različitim aktivnostima, zavisi od temperamenta ali I zdravstvenog stanja.

Svetski dan starih bio je povod da Služba kućnog lečenja sprovede akciju merenja šećera i krvnog pritiska. Osim toga, psetioci su mogli i da dobiju savet iz oblasti medicine ili socijalne zaštite.

Čak petinu svetske populacije danas čini stanovništvo starije od 65 godina. Shodno tome se 21. vek smatra stolećem starih osoba.

 

Povezane vesti