018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

PROUNS: Posledice reformskih medijskih zakona biće katastrofalne (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Profesionalno udruženje novinara Srbije apeluje na kolege iz Medijske koalicije da pojasne javnosti kako je odluka Albanskog nacionalnog saveta da formira medij koji će emitovati program samo na albanskom jeziku, istovremeno “i zasnovana na zakonu i suprotna sustini tog istog, kako kažu reformskog zakona’’. Prouns podseća da je Medijska koalicija aktivno učestvovala i davala podrsku ovom zakonu, i da bez nje zakon ne bi ni bio usvojen.

Umesto da su čuli i uvažili upozorenja predstavnika zaposlenih u medijima čiji su osnivači lokalne samouprave, Medijska koalicija, zastupajući interese krupnog kapitala i medijskih tajkuna, nije želela da vidi očigledne, dalekosežne posledice bezuslovne privatizacije medija, kaye se u saopstenju prounsa. Ovo što se sada dogadja u Bujanovcu i Preševu, samo je vrh ledenog brega, I to će se ponoviti u svim sredinama u kojima su Srbi manjinski narod. U ostalim sredinama, zahvaljujući navodno, reformskom zakonu koji su podržali članovi Medijske koalicije,,tamo gde političari i njhova rodbina budu zainteresovani, umesto države u medijima, informisanje će biti u isključivom vlasništvu političkih stranaka. Tamo gde ne budu imali interes da medije kupe, Srbi će ostati manjina koja u sopstvenoj zemlji nema pravo da bude informisana na sopstvenom jeziku

Ukoliko se hitno Ustavni sud ne izjasni o inicijativi o oceni ustavnosti Zakona o javnom informisanju, koja je tom sudu podneta još u septembru, posledice primene reformskih medijskih zakona biće katastrofalne i nepopravljive. Zbog toga još jednom apelujemo na Ustavni sud da spreči pravne posledice neustavnog zakona i propast javnog informisanja u Srbiji.

 

Povezane vesti