018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protestno pismo studenata dekanu i upravi Filozofskog fakulteta (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Studentski parlament Filozofskog fakulteta uputio protestno pismo dekanu i upravi zbog povećanja cena prijave ispita i uvođenja retroaktivnog plaćanja pred sam junski ispitni rok. Nezadovoljni studenti su molbama pokušali da početak primene novih pravila odlože za 1. oktobar, ali su one odbijene kao neosnovane.
Senat niškog Univerziteta je sredinom maja, u dogovoru sa predstavnicima studenata doneo je novu Odluku o cenama usluga, koju je Savet fakulteta bio u obavezi da usvoji. Prema novom pravilniku, koji je počeo da važi od trenutka donošenja odlkuke, nakon besplatne prve tri prijave, studenti Filozofskog fakulteta za prijavu ispita će, počev od junskog roka morati da plate 500 dinara, a uvedeno je i retroaktivno brojanje same prijave ispita i to od početka školske godine. Još jedna od promena koja je izazvala negativne reakcije studenata je i ta što je, kako navode u sopštenju, prijava ispita za apsolvente kojima je istekao staž sa 300 poskupela na 1500 dinara.
U upravi fakulteta tvrde da ove odluke nisu u njihovoj ingerenciji, da je većina informacija netačna i da su cene usluga u proseku čak i smanjene. Kao jedan od dokaza za to oni navode da od sada ni studenti koji se samofinansiraju neće plaćati prijavu ispita prva tri puta, kao što je to bio slučaj do sada.
Prema rečima studenta prorektora Milana Videnovića, studenti u senatu će se potruditi da ovaj problem reše a dalje korake nije detaljno iznosio
U upravi filozofskog fakulteta kažu da studetni imaju pravo na negodovanje zbog ove ili bilo koje druge odluke, ali da to moraju da urade legitimno, po zakonu i da se obrate instituciji koja je za to zadužena.