018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protesti u Berkliju zbog ubistva Afroamerikanaca

Od:
Komentari: isključeni

BERKLI – Na stotine ljudi demonstriralo je treću noć za redom kroz kalifornijski grad Berkli zbog ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca koja su počinili belci policajci.
Demonstranti su blokirali glavni auto-put u Berkliju i primorali putnički voz da se zaustavi jer su seli na šine, prenela je agencija AP.

Demonstranti su na pocetku marša zastali ispred sedišta policije, gde su uzvikivali „Koga štitite? Miroljubivi protest“, dok su im policajci u opremi za razbijanje demonstracija blokirali put ka zgradi policije.
Posle su se uputili do železničke stanice, a zvaničnici su na kratko bili primorani da zatvore stanicu.
Kad je pala noć, demonstranti su se podelili na više grupa koje su ometale saobraćaj.
U ostalim gradovima SAD aktivisti su se razišli, međutim u Berkliju i Oklandu su i dalje aktivni. Policija u Oklandu je od početka protesta uhapsila oko 200 ljudi, navela je američka agencija. Gradonačelnik Berklija Tom Bejts rekao je da mala frakcija demonstranata skriva mnogo širu poruku kojom poziva na reformu policijske politike u zemlji. „Na žalost, postoje mali elementi koji koriste nasilje da bi istakli svoje mišljenje“, rekao je gradonačelnik, koji je te elemente nazvao „kukavicama i siledžijama koji treba da skinu svoje maske“.
Protesti su započeli posle odluke velike porote 24. novembra da se ne podigne optužnica protiv belca policajca Darena Vilsona koji je ubio crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu, u Mirusiju.
Posle toga, 3. decembra velika porota u Njujorku odlučila je da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je usmrtio Afroamerikanca Erika Garnera fatalnim stiskom vrata tokom njegovog hapšenja jer je nelegalno prodavao cigarete. To je dovelo do drugog talasa demonstracija širom SAD.
Tanjug 09.12.2014 10:49
Foto AP/Jeff Ćiu)