018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protesti širom Nemačke zbog trgovinskog sporazuma sa SAD

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN, 18. aprila (Tanjug) – Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u protestnim šetnjama u Berlinu, Minhenu i drugim nemačkim gradovima, protestujući protiv planiranog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i SAD, za koji se demonstranti plaše da će ugroziti standarde na polju ekologije, rada i prehrambene industrije.

Otpor javnosti prema Transatlantskom trgoviskom i investicionom partnerstvu (TTIP) je posebno jak u Nemačkoj, delimično zbog rastućeg anti-američkog raspoloženja, podstaknutog otkrićem o prisluškivanju nemačkih vlasti od strane američkih obaveštajaca, kao i strahovanja od digitalne dominacije firmi poput „Gugla“, preneo je Rojters.

Najnovije ankete pokazuju da 43 odsto Nemaca smatra da bi sporazum TTIP bio loš za njihovu zemlju, prema 26 odsto koji taj dogovor vide kao pozitivan.

U Berlinu je oko 1.500 demonstranata formiralo ljudski lanac koji se prostirao od trga Potsdamer, pored ambasade SAD i Bradenburške kapije, pa sve do zgrade Evropske komisije.

U Minhenu se, prema proceni policije, okupilo 3.000 demonstranata, dok organizatori protesta navode da ih je bilo 15.000. Istovremeno su u protestima u Lajpcigu, Štutgartu, Frankfurtu i više nemačkih gradova učestvovale stotine ljudi, a protesti su održani i u nekim evropskim gradovima, iako su okupili manji broj ljudi.

Organizator protesta, organizacija „Atak“, nazvala je današnji dan „globalnim danom akcije protiv slobodne trgovine“.

„Mislim da će taj sporazum otvoriti vrata genetski modifikovanoj hrani u Evropi. Kompanije će na tome zarađivati na štetu ljudi“, izjavila je DŽenifer Rufato (28), učesnica protesta.
Tanjug 18.04.2015 20:46
Foto Reuters