018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest zaposlenih u MIN-u (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Zbog najavljenog stečaja preduzeća koja posluju u okviru Mašinske industrije Niš – MIN Vagonke, Lokomotive, Holdinga, Zaštite i Instituta, zaposleni su protestovali u krugu fabrike. Oni veruju da će, ukoliko odu u stečaj, potpuno prestati da rade.

Posle 130 godina Mašinska industrija Niš mogla bi potpuno da obustavi proizvodnju. Agencija za privatizaciju predložila je da MIN Vagonka, Lokomotiva, Holding, Zaštita i Institut odu u stečaj. Deo radnika ovih preduzeća je protestovao jer smatra da postoji rešenje za ova preduzeća, iako ih je, kako kažu, do skoro potpunog kraha dovelo rukovodstvo koje je država postavila nakon neuspele privatizacije.

MIN Vagonka ima oko 270 radnika. Oni nisu primili plate oko godinu dana, a doprinosi im nisu uplaćeni 4 godine. Oko 120 radnih dana su na plaćenom odsustvu, a kako tvrde, samo nekoliko meseci godišnje su im overene zdravstvene knjižice.

Remont vagona za Železnicu Srbije, posao koji su dobili po vladinom programu, kažu, nisu završili, pa im država nije isplatila sve. Direktor Ivica Radosavljević za to krivi bivšeg ministra privrede Sašu Radulovića. Ovo preduzeće je, kako kaže, komercijalnim poveriocima dužno oko 250 miliona dinara.

MIN Lokomotiva, prema rečima direktora Slavka Raičevića, redovno isplaćuje plate radnicima, iako je poslednja bila niža od minimalca. Kako tvrdi, posla za ovu fabriku ima. Pošto za remont u Železnici Srbije ove godine nisu budžetski predviđena sredstva, oni učestvuju u tenderu za posao vredan 5 miliona evra u makedonskoj železnici.

Od 2007. do 2009. godine kada su vlasnici bili italijanski “Friuleksport” i rumunski IRS, firma “Specijalna vozila”, koja je već u stečaju, i MIN Lokomotiva podigle su kredit, koji još nije otplaćen, a jamci su im MIN Vagonka i Holding. Decembra 2013. godine ovaj dug je sa kamatom iznosio oko 4,5 miliona evra, a kako kaže direktor Lokomotive, dugovanje bi mogli da izmire prodajom objekata MIN Holdinga, što bi im, veruju, podiglo cenu. Inače, u ovih 5 preduzeća koja posluju o okviru Mašinske industrije radi ukupno oko 700 ljudi.

Povezane vesti