018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest zaposlenih u MIN Lokomotiva ispred Gradske kuće (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Radnici “MIN Lokomotiva” protestovali su ispred Gradske kuće jer još nisu dobili garancije za posao remontovanja lokomotiva za makednonsku Železnicu. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić dogovorio je sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede na koji će, kaže, otići sa radnicima Lokomotive. Ipak, zaposleni traže sastanak sa premijerom Aeksandom Vučićem.
MIN Lokomotiva je na korak da izgubi posao vredan 5 miniona evra, koji je dobila na tenderu, sa makedonskom železnicom. Fabrika ima rok do 10. februara da obezbedi garancije od skoro 250 000 evra. Država za sada ne reaguje, a Agencija za privatizaciju je predložila stečaj.
MIN Lokomotiva upošljava 247 radnika, a deo njih protestovao je ispred gradske kuće. Gradonačelnik Niša je obećao podršku na sastanku koji je zakazao za 10. februar sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede.
Radnici sumnjaju u pozitivan ishod ovog sastanka i zahtevaju razgovor sa premijerom Vučićem.
Prema podacima Agencije za privatizaciju, MIN Lokomotiva poveriocima i državi duguje oko 13 i po miliona evra, a kako kaže direktor proizvodnje, veći deo duga je kamata na kredit koji je fabrika podigla u vreme privatizacije kod Hipo alpe adria banke. Kako tvrdi, Lokomotiva za trenutne i poslove koje je završila potražuje oko 69 miliona dinara. Sa dugovima će, kažu, moći da izađu na kraj jer je remot lokomotiva isplativ posao.
Najvećeg remontera lokomotiva u Srbiji, kako kažu, podržavaju i sindikati zaposlenih u Železnici Srbije.
Ukoliko država izgubi ovu fabriku posao remontovanja lokomotiva otićiće u Hrvatsku i Rumuniju, tvrde radnici MIN Lokomotive.