018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest zaposlenih u Hitnoj pomoći (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Opstanak zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu gotovo da visi o koncu, kažu sindikati. Oni su se okupili i uputili zahtev gradu da se što hitnije reše nagomilani problemi ove ustanove. Bivši direktor Saša Milutinović, koji je formalno još uvek na funkciji, kaže da funkcionisanje hitne pomoći nije ugroženo.
Neisplaćene zarade, višemesečna blokada računa, nedostatak potrošnog materijala i teški uslovi za rad nagnale su sve sindikate niške hitne pomoći da se udruže i obrate gradu kako bi se njihov problem hitno rešio.
Račun hitne pomoći je u blokadi skoro dva i po meseca, a više od 90 odsto dugovanja spada u potraživanja neugovorenih radnika kojima nije isplaćivana plata kao ni doprinusi. Iako je grad ranije obećao finansijsku pomoć od 10 miliona za sada taj novac nije uplaćen na račun zavoda.
Iako zaposleni tvrde da nemaju čime da rade i da su uslovi očajni, jer im potrošni materijal polako ponestaje, da pojedini radnici na čelu sa stomatološkom službom nisu primili platu duže od godinu dana, i da je funkcionisanje hitne službe ozbiljno dovedeno u pitanje, bivši direktor hitne pomoći Saša Milutinović, koji je formalno još uvek na funkciji jer grad nije postavio novog direktora, kaže da, bar za sada, hitna pomoć funkcioniše normalno.
Podsećamo, na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta, održanom krajem prošle nedelje, trebalo
je da bude izabran novi direktor ove zdravstvene ustanove. Ipak, ova tačka nije se našla na dnevnom redu, zbog toga što, kako je rekao gradonačelnik prof.dr Zorana Perišić, u tom trenutku nije bio postignut konsenzus o predlozima kandidata za vršioca dužnosti, ali da bi to trebalo da bude rešeno već na narednoj sednici.