018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest radnika Niške pivare (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Dok se i dalje čeka rešenje spora oko prodaje Niške pivare, odnosno da li je ona bila u skladu sa zakonom ili ne, bivši radnici pivare protestovali su ispred Privrednog suda. Oni su, kako kažu, u čitavom postupku najviše oštećeni i žele odgovor na pitanje kada će im biti isplaćene zaostale zarade.
Obzirom na to da je prodata pre dva i po meseca, bilo je za očekivati da proizvodnja u Niškoj pivari bude uveliko u toku. Međutim, umesto toga radnja se odvija na sudu jer firma “Luss investment“ koja se u postupku neposredne nagodbe nadmetala u kupovini pivare sa sada već novim vlasnikom odnosno kompanijom “Kapital projekti“ tvrdi da je oštećena. Iz firme “Lus investment“ kažu da nisu na vreme obavešteni o ponudama konkurenta i smatraju da je stečajni upravnik bio na strani drugog ponuđača. Zastupnik ove firme objašnjava da su dobijali pozive i davali ponude i posle cifre od 120 miliona dinara bugarske kompanije “Kapitalni projekti“ kao i da su mogli da plate 10 miliona više. Međutim drugi ponuđač je dao deset hiljada više i kupio pivaru, za šta, kaže zastupnik firme “Lus investment“ nisu znali.
Mitic kaže da smatra da je firma “Lus investment“ koju zastupa, bila diskriminisana i da će se svim pravnim sredstvima boriti za poništavanje postupka, kao i da će tražiti preispitivanje odgovornosti stečajnog upravnika koji je vodio ovaj postupak. Sa druge strane Ljubomir Kostić koji je vodio postupak a čiji je rad Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ocenila kao potpuno zakonit kaže da nije izlazio iz okvira Zakona, te da za ono što tvrdi ima dokaze.
Dok se čeka ročište na kome će se razmatrati ispravnosti prodaje, u samom pogonu se ne dešava ništa. Već drugi put od kako je kupio pivaru, potencijalni novi vlasnik ima zabranu raspolaganja kapitalom od strane privrednog suda u Nišu, iako je Apelacioni sud u Beogradu poništio ovu meru smatrajući da je prodaja bila po zakonu. Oko 140 radnika sa druge strane protestuje zbog zaostalih zarada. Svakom od njih duguje se po oko 240 000 dinara, a trenutna situacija, tvrde, samo im stvara štetu.
Predstavnici novog vlasnika pivare firme “Kapitalni projekti“ još jednom su se žalili Apelacionom privrednom sudu. Dok se čeka njihovo izjašnjavanje, ostaje i da se vidi kakav će ishod ročišta koje je zakazano za 23. oktobar. Bivši radnici će za to vreme, kako kažu, svakog dana čekati odgovor od nadležnih kada će dobiti svoje zarade.