018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest protiv nasilja nad ženama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Od 2010. do 2013. 130 žena u Srbiji ubili su muškarci u koje su imale najviše poverenja – njihovi partneri ili muški članovi porodice. Od tog broja, i 7 Nišlijki su bile žrtve muškog nasilja. Tim povodom, Mreža “Žene protiv nasilja“ organizvala je u Nišu protestni marš pod nazivom “Prekidamo nedeljni ručak – dom je najnesigurnije mesto za ženu“.

Od ukupno 43 ubistva žena u Srbiji u toku prošle godine, čak 33, dogodila su se u prostoru u kome je žena živela, ili ga je delila sa počiniocem ubistva. Umesto da bude mesto mira i sigurnosti, za veliki broj žena, kako ističu u ovoj mreži, dom je nejnesigurnije mesto.

Učesnice protesta su se zaustavljale ispred Suda, Policijske stanice i Doma zdravlja, gde su nadležnim institucijama uputile poruku da je njihov zadatak da prepoznaju nasilje nad ženama i efikasno reaguju u njegovom sprečavanju. Sprovođenje zakonske regulative, preduslov je za smanjenje nasilja.

Trećina od ukupnog broja ubijenih žena, prijavljivala je nasilje nadležnim institucijama, ali su one, kako ističu u mreži, u ovim i drugim slučajevima – zakazale. U protestnom maršu učestvovalo je 27 organizacija iz 16 gradova Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Povezane vesti