018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest protiv izmena radnih propisa širom Italije

Od:
Komentari: isključeni

MILANO – Italijanski sindikati, kojima su se pridružili studenti i levičarske grupe, demonstrirale su danas od Milana preko Rima, do Napulja i Palerma, protiv izmena propisa o zapošljavanju i otpuštanju za koje se zalaže premijer Mateo Renci. U izolovanim sukobima sa policijom zabeležene su i manje povrede nekoliko ljudi, prenosi Rojters.
Renci između ostalog želi da se ukine zakon kojim je predviđeno da otpuštenom radniku u firmi sa više od 15 zaposlenih može na sudu da bude vraćen posao u slučaju da se utvrdi kako je nepravedno otpušten.
Renci tvrdi da taj zakon ne samo što destimuliše strane poslodavce, već je diskriminatorski prema zaposlenima na određeno vreme, budući da se odnosi samo na stalno zaposlene.
Generalni sekretar sindikata FIOM Mauricio Landini ističe da današnji štrajk, koji je usledio nakon prošlomesečnog protesta milion ljudi u Rimu, ima „Izuzetnu podršku“ zaposlenih.
Govoreći danas ispred čuvene katedrale u Milanu, Landini je istakao kako će se demonstracije nastaviti „dok oni (vlada) ne promene svoj stav. Ne želimo samo da se protivimo nečemu. Želimo da menjamo zemlju“, rekao je Landini.
Danas objavljeni ekonomski pokazatelji su ukazali kako se u Italiji povratila recesija, tako da je za Rencija reforma veoma bitna. On želi konkretne rezultate kojima bi potkrepio pozive svojim partnerima u EU za većom budžetskom fleksibilnošću.

Tanjug   14.11.2014 19:27

Foto AP, Antonio Calann