018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest protiv GMO hrane (VIDEO)

Komentari: isključeni

Veliki skup pod nazivom “Recimo ne GMO hrani” održan je na Trgu Kralja Milana u organizaciji Niške inicijative. Cilj je, kažu organizatori, da se ukaže na štetnost genetski modifikovanih organizama i spreči usvajanje izmene zakona kojim bi se dopustio promet i korišćenje GMO.    

Srbija je već ušla u kampanju kako bi se dozvolio slobodan promet i upotreba genetski modifikovane hrane plasiranjem neistinitih i poluistinitih informacija i tome mora da se stane na put kaže narodna poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Vojić Marković.

Na osnovu dosadašnih istraživanja o genetski modifikovanim organizmima, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da oni nisu opesno po čovečanstvo, kaže profesor Miladin Ševarlić i dodaje da su se kod pojedinih vrsta biljaka i životinja javile određene nus pojave koje bi se u nekom trenutku sigurno odrazile i na nas.

Poljoprivrednik Dragan Milojković iz Niša tvrdi da osim što su genetski modifikovani organizmi štetni, takođe prete da unište i našu najperspektivniju granu – poljoprivredu.

Nišku inicijativu – Ujedinjeni protiv GMO čine Ekološki pokret Niša, Družina hrasta, Društvo za očuvanje Jelašničke klisure, Udruženje pčelara I Društvo numizmatičara, a akciju su podržale i brojne političke organizacije.

Povezane vesti