018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest proizvođača duvana (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Proizvođači duvana iz Južne Srbije, ponovo su protestovali ispred Apelacionog i Osnovnog suda, zbog presuda da Kompaniji “Filip Moris“ treba da isporuče duvan i opremu koju su dobili od ove fabrike. Na ovaj način, kako ističu, u revizionom postupku nije ispoštovan stav Vrhovnog kasacionog suda u korist proizvođača duvana, čime se nepravda prema njima nastavlja.

- Prema odluci Vrhovnog kasaciong suda, ugovor sa proizvođačima duvana “Filip Moris” nije mogao jednostrano raskinuti, bez prethodno utvrđene krivice za neispunjenje obaveza koje su bile ugovorene na 10 godina, kaže predsednik Udruženja proizvođača duvana Miroljub Rakić. Od iste fabrike on i njegove kolege dobili su mehanizaciju, ali i nekoliko godina zaredom  zaraženo seme i hemijska sredstva za zaštitu kojima je istekao rok.

Proizvođači duvana, kojih u južnoj Srbiji ima oko 1000, žale se i na neujednačenost presuda u postupcima pred Osnovnim i Apelacionim sudom.

Zbog ovakve nedoslednosti proizvođačima duvana južne Srbije se, kako upozoravaju, uskraćuje pravo na posteno suđenje, dok se prednost daje multinacionalnoj kompaniji koja odbija da sa proizvođačima duvana zaključuje jednogodišnje ugovore.

Sudski troškovi su za 10 godina, koliko traje proces, narasli na 500.000 dinara, što proizvođači duvana više ne mogu da finansiraju. Pomoć će, kako najavljuju, zatražiti i u Beogradu od ministra pravde Nikole Selakovića i premijera Aleksandra Vučića, podsećajući da on, početkom 2000. godine, nije bio za prodaju Duvanske industrije.

Povezane vesti