018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest dvadesetak studenata Filozofskog fakulteta (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Oko dvadeset studenata Filozofskog fakulteta okupilo se u podne u ispred ove visokoškolske ustanove kako bi protestovalo zbog petostrukog poskupljenja prijave ispita. U upravi fakulteta kažu da je reč o ceni predviđenoj za studente kojima je istekao zakonski rok od godinu dana po odslušavanju četvrte godine studija pa im je samom mogućnošću da uopšte polažu ispite zapravo učinjen ustupak jer bi, po zakonu, morali da se ponovo upišu na fakultet. Fakultet će, međutim, izaći u susret ostalim studentima jer će od sledeće nedelje sniziti cenu četvrte uzastopne prijave predmetnog ispita sa 500 na 300 dinara.
Uprkos unapred najavljenom protestu nezadovoljnih studenata Filozofskog fakulteta, broj onih koji su se okupili pred fakultetom jedva je premašio 20. Njihova osnovna primedba odnosi se na retroaktivno petostruko povećanje četvrte uzastopne prijave ispita – sa tri stotine na čak hiljadu i po dinara.
Nezadovoljni studenti su se obratili Prosvetnoj inspekciji, prikupili neophodne potpise, ali povratnih informacija i dalje nema.
Na Filozofskom fakultetu kažu da su, budući da je država njegov osnivač, pravilnike menjali u skladu sa preporukama Ministarstva i niškog Univerziteta. Ne poriču da su petostruko poskupeli četvrto uzastopno prijavljivanje ispita, ali samo za određenu kategoriju koje aktuelni zakon zapravo ne prepoznaje kao studente.
Ostalim kategorijama studenata za koje je prethodno predviđeno da za četvrtu uzastopnu prijavu predmetnog ispita plaćaju pet stotina dinara Filozofski fakultet će izaći u susret tako što će tu cenu skoro prepoloviti pa će ona od sledeće nedelje iznositi 300 dinara.