018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protest advokata – četiri puta manje pritvorenika na slobodi

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Tokom dva i po meseca protesta advokata u Srbiji iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteno je svega 59 pritvorenika, rekla je Tanjugu advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja je i član Advokatske krivične unije Srbije.
Prema podacima Ministarstva pravde, u istom periodu – od 10. septembra do 25. novembra prošle godine, na slobodu je izašlo 230 pritvorenika, a 2012. godine 294 pritvorenika, dodala je ona.
„S obzirom na te podatke, AKUS ponovo zahteva od upravnih odbora advokatksih komora, a pre svega od UO Advokatske komore Srbije da preispita odluku o protestu advokata i predlže da se dozvoli postupanje u pritvorskim predmetima“, napomenula je Dobričanin.
Posledice po ljudske slobode i prava su nesagledive, smatra Dobričanin Nikodinović i ukazuje da se to pre svega odnosi na pravo na slobodu i pravo na pravično suđenje lica koja je protest advokata zatekao u pritvoru.
Beogradski advokati su u protestu sa obustavom rada od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružile su im se nedelju dana kasnije.
Tanjug 13.12.2014 11:11
Foto Tanjug/D. Peternek