018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prosveti 4 odsto, zdravstvu 3, vojsci i policiji dva odsto

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje plata od 1. januara 2016. učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama za četiri odsto, za zaposlene u zdravstvu od tri odsto, a univerzitetskim profesorima i zaposlenima u vojsci i policiji od dva odsto.
Penzije će, kako je rekao, biti linearno biti povećane za 1,25 odsto.
Povećanje plate za tri odsto dobiće i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.
Premijer je naglasio da za administraciju, zaposlene u Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata.
Opterećenje za budžet je daleko veće za povećanje penzija, nego plata, rekao je Vučić.
Obrazlažući povećanja, premijer je rekao da je toliko prostora omogućeno uspešnim sprovođenjem reformi, da se u ovom trenutku nije moglo više, ali da se on nađe da će građani, posebno u prosveti i zdravstvu, osetiti bar neki boljitak, u čemu će im, kako je naveo, delom pomoći i odluka o tome da se pretplata za RTS tri puta smanji u odnosu na predloženi iznos.
Prema njegovim rečima, svi penzioneri, bez obzira na to da li su im ranije penzije smanjene ili ne, dobiće linearno povećanje penzija za 1,25 odsto. On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1. 736. 154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.
„Naša odluka je za sve penzionere, kako one sa niskim, tako i one sa većim primanjima“, naglasio je Vučić na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om. On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20. 250, onaj koji je imao 40. 000 imaće 40. 500, a onaj koji je imao 80. 000 imaće 81. 000 dinara.
MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.
„Vojska i policija, uprkos oceni MMF da je policija preplaćena, a vojska dobro plaćena, takođe će dobiti povećanje od dva procenta poena“, rekao je premijer Vučić.
Na komentar ministra finansija Dušana Vujovića da se radi o skromnim povećanima, Vučić je ponovo naglasio da on ne misli da je to malo i da nikome neće da se udvara.
Kako je rekao, razgovori sa MMF su bili teški i čak su i mogli da budu i prekinuti.
„Najveći problem je bio procenat povećanja plata u prosveti, najviše za univerzitetske profesore, jer MMF smatra da su preplaćeni“, objasnio je predsednik vlade.
Prema njegovim rečima, sve što je dogovoreno sa MMF Srbija je praktično nadmašila, što je MMF i zaključio. „Deficit je niži u svakom mesecu, imali smo i suficit. Po prvi put u novijoj istoriji u plusu smo. To znači da smo mnogo marljiivije radili“, rekao je Vučić.
Kako je rekao, Vlada je pokušala da narodu olakša „svakako težak život“. „Na veoma smo dobrom putu, sigurnom i stabilnom i zato smo napravili fiskalni prostor da povećamo plate i penzije. Ne pričam o kratkoročnim davanjima, već o dugoročnom rešenju“, rekao je Vučić i dodao da 7.000 dinara jednokratne pomoći o kojoj se pričalo ne treba omalovažavati i kritikovati.
Kako je rekao, ko ne želi taj novac, uvek može da ga vrati u budžet Srbije.
Prema njegovim rečima, i zdravstveni radnici bi voleli da dobiju tih 7. 000 dinara, ali da na žalost, to ne može da im bude isplaćeno.
Kako je istakao, posle 40 godina, ove godine nema rebalansa budžeta. „Bolje smo radili nego što smo predvideli“, istakao je premijer Srbije.
Kako je rekao, ovo što će biti izdvojeno nije malo.

Tanjug 11 Novembar 2015 18:12