018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proslava slave Svete trojice u dva sela (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Gornjoj Vrežini i Gabrovcu poslednjih godina, zahvaljujući inicijativi mladih, obnovljena je tradicija nošenja litije i obeležavanja krsne slave Svete trojice.
U Gornjoj Vrežini je izgrađen pravoslavni Hram i spomen česma, a u Gabrovcu park Svete Trojice u kojem dominira stablo hrasta starog preko 300 godine.

Čuvanje pravoslavne hrišćanske tradicije i zajedništvo svih meštana u obeležavanju verskih svetkovina, predstavlja primer svim seoskim sredinama.
U Gornjoj Vrežini je uz bogat kulturno umetnički program za koji se se pobrinuli članovi KUD Folklorac Gornja Vrežina, obeležena krsna slava ovog sela, Sveta trojica, u naordu poznata kao Duhovi.
Slično je bilo i u selu Gabrovac. Oni su pre tri godine formirali Udruženje Sveta Trojica koje je revitalizovalo istoimeni park i obnovilo traciciju obleležavanja krsne slave Duhova ili Svete trojice.
Na kraju svečanog dela obleležavanja duhova u Gabrovcu, Udruženje Sveta trojica, za izuzetno zalaganje i doprinos uređenju parka Svete trojice, i organizaciju seoske slave, dodelilo je najistaknujtijim pojedincima zahvalnice.

<iframe width=“420″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/5wuTsSUryNY“ frameborder=“0″ allowfullscreen></iframe>