018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proširiti plan usluga i povećati kapacitete Klinike za vantelesnu oplodnju (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Nabavkom ultrazvučnog aparata za uzimanje jajnih ćelija Grad Niš će pomoći rad klinike za vantelesnu oplodnju, najavio je prilikom obilaska klinike, gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić. Pored toga, u budžetu grada, ove godine planirano je šest miliona dinara za sufinansiranje postupaka vantelesne oplodnje.

Namera rukovodstva Kliničkog centra, ali i Grada Niša je da na Klinici za vantelesnu oplodnju proširi plan usluga i poveća kapacitete u toku ove godine. Sa postojećim kapacitetima godišnje se obavi 300 do 320 postupka, upravo zbog ograničenja prostorom, opremom i ljudstvom. Grad je i za ovu godinu izdvojio šest miliona dinara za sufinansiranje vantelesne oplodnje, a spreman je i da finansira nabavku novog ultrazvučnog aparata.

Vantelesna oplodnja se u niškom KC obavlja od 2009. godine i do sada je urađeno 1500 postupaka, od toga je Grad sufinansirao 250, kod parova koji su prošli dva ili više neuspelih pokušaja. Za to vreme rođeno je 400 dece. Po tim rezultaima niška kllinika spada u grupu uspešnijih.

Trenutno na Klinici za vantelesnu oplodnju je 25 pacijentkinja, a od sledeće nedelje u proceduru ulazi još trideset. Prema rečima dr Jasmine Popović, nema liste čekanja, a priprema rezultata i sama procedura traju između 2 i 3 meseca.

 

Povezane vesti