018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prosečna porodica nema dovoljno novca za osnovne životne potrebe (VIDEO)

Komentari: isključeni

Prosečna neto zarada u Srbiji je u martu je iznosila 43.452 dinara, što je za 4,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, odnos potrošačke korpe i plata pokazuje da prosečnoj porodici uvek nedostaje novca da namiri osnovne životne potrebe. Poslednji podaci govore da je korpa za trečinu teža od prosečnih primanja.

Iako statistički podaci govore da su nam zarade u odnosu na prošlu godinu veće, prosečna plata je u odnosu na februar ove godine pala za 1,1 odsto, kažu u Republičkom zavodu za statistiku. Prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, realna potrošaka korpa trenutno iznosi 120.000 dinara, i nju retko ko danas u Srbiji može da priušti. I nadležni su nedavno obelodanili da je za samo dve godine prosečan račun u prodavnici pao sa nepunih 600 dinara na mizernih 300 dinara, kao i da su građani u velike kupovine krenuli jednom mesečno.

Visina minimalne potrošačke korpe, u koju ne ulaze komunalni troškovi, obuća i odeća, i koja je ograničena samo na najosnovnije životne namirnice, prošlog meseca iznosila je nešto više od 33.000 dinara.

Mi smo pitali prodavce na niškim pijacama, da li su ovi podaci vidljivi u praksi i koliko su oni zadovoljni prodajom.

 

 

 

OFF 2: Koliko nam je standard pao govore I sledeći podaci: U Privrednoj komori Srbije su izračunali da je potrošnja hrane u Srbiji u padu. Tako je potrošeno 2,4 odsto hleba i peciva manje, 4,7 odsto mleka i 4,5 odsto šećera, a smanjena je i potrošnja voća i povrća.

Povezane vesti