018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pronađena bazilika iz 6. veka veća i značajnija nego što se pretpostavljalo (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Arheološki radovi na trasi Koridora 10 kod sela Špaj, otkrili su da je bazilika, pronađena pre 2 godine, daleko značajnija i većih razmera nego što se moglo pretpostaviti. Prvobitni plan da se crkva iz 6. veka premesti sa ovog mesta i prezentuje javnosti, sada nije moguć, jer se radi o objektu dužine 45 metara. Njihov predlog biće izmeštanje trase auto-puta na Koridoru 10.

Uz Miljokaz iz 3. veka, na trasi puta Koridora 10, 24. jula 2012. godine, pronađen je i objekat zbog koga su Belopalanački arheolozi koji su tada radili nadzor, poslali izveštaj niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je obustavio dalje radove na deonici puta Crvena Reka – Čiflik kod sela Špaj. Arheološki radovi nastavljeni su tokom septembra i oktobra prošle godine. Tada je otkriveno da je reč o bazilici – crkvi sa krstionicom, a u zapadnom delu otkriven je i kompleks zidova za koje se, u tom trenutku, nije znalo kolikih su razmera. Nakon tog izveštaja, niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, doneo je odluku da ovaj objekat ne sme biti zatrpan i da se arheološka ustraživanja moraju nastaviti. Najnovija istraživanja otkrivaju da je pronađena bazilika iz 6. veka veoma značajna i u direktnoj vezi sa Remizijanom, tj. Belom Palankom.

Nakon prošlogosšnjih istraživanja, koja su bliže definisala ovaj lokalitet, plan je bio da se bazlika premesti u susednu crkvu i tako prezentuje javnosti. Najnovija istraživanja su, međutim, pokazala da taj plan neće biti izvodljiv, jer se radi o objektu dužine 45 metara.

Arheološki radovi kod sela Špaj biće završeni do 20. novembra. Do tada će ova značajna bazilika iz 6 .veka biti istražena i konzervirana, a o njenoj daljoj sudbini odlučivaće nadležne komisije na osnovu izveštaja arheologa. A da li će to usloviti izmeštanje trase auto-puta na Koridoru 10, ostaje da se vidi.

Povezane vesti