018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Promovisan projekat pružanja podrške porodicama i deci (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Pružanje usluga na lokalnom nivou ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama“ naziv je projekta koji je promovisan u Nišu. Na nivou Srbije, sprovode ga Fondacija SOS Dečija sela Srbije, uz podršku organizacija SOS Dečija sela Holandije i Bugarske.
U Srbiji, 500.000 odraslih i 200.000 dece žive ispod ili na granici siromaštva. Od tog broja 6000 mališana bez roditeljskog staranja, smešteno je u hraniteljske porodice ili domove. Uzroci porodične disfunkcionalnosti su najčešće kombinovani i dugotrajni. Siromaštvo, nezaposlenost, alkoholizam, narkomanija…. Zato je potrebna sistemska i kontinuirana podrška kako bi se porodična kriza prevazišla i podigla kompetencija za brigu o deci.
Projekat pružanja podrške porodicama i deci, sprovodi se preko Centra za socijalnu zaštitu i Nevladinih organizacija. Za njegovu realizaciju u naredne dve godine, Evropska Unija obezbedila je 110.000 evra, što je u godini besparice, značajno za lokalne samouprave.
Kroz Projekat će , za stručne radnike institucija socijalne zaštite i nevladine organizacije, biti omogućena edukacija, kako bi se podigao kvalitet usluga socijalne zaštite. Centar za porodicu “Putokaz“,u Nišu, počeće sa radom u aprilu. Njegove prostorije nalaze se u ulici Svetozara Markovića broj jedan kroz dva. Telefon je 510-238. Za porodice, obezbeđivaće individuaklni i grupni rad, kako bi kasnije, samostalno rešavale probleme, i na taj način bolje funkcionisale.