018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Promocija „Velikog rata“ u NKC-u

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Aleksandar Gatalica, prevodilac je sa starogrčkog jezika, radio je i kao muzički kritičar i ljubitelj je klasične muzike.Roman „Veliki rat“ je njegova 11. objavljena knjiga i treći put se našao u najužem izboru za dodelu ovog prestižnog priznanja. U Niškom kulturnom centru promovisan je njegov roman „Veliki rat“ , koji je većinom glasova proglašen najboljim romanom u Srbiji u 2012. godini.

Aleksandar Gatalica je rođen u Beogradu 1964. godine, a diplomirao je na Filološkom fakultetu , na katedri za svetsku književnost. Osim NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat“ dobio je i nagrade Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Stevan Sremac i Meša Selimović. Do sada je objavio 11 knjiga, a veoma je poznat i kao prevodilac sa antičkog grčkog i kao muzički kritičar za klasičnu muziku.

NIN -ovu nagradu za najbolji roman u 2012. godini dobio je većinom glasova petočlanog žirija , a u obrazloženju se ističe da se „Veliki rat“ izdvojio od ostalih romana po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu.

„Veliki rat“ je treća sreća za Gatalicu, s obzirom da je još dva puta ulazio u finale za dodelu NIN-ove nagrade. Roman ima 78 likova i ne postoji takozvani glavni lik, a opisuje živote malih i velikih ljudi tokom 5 ratnih godina. Radu na pisanju najboljeg romana u Srbiji za 2012. godinu autor je posvetio tri i po godine života.

Povezane vesti