018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Promocija istorijskog nasleđa Niša i Praveca

Komentari: isključeni

Do januara 2014. godine biće završena virtualna biblioteka, veb-sajt i turistička karta kulturno-istorijskih znamenitosti grada, u okviru projekta koji sprovode narodni muzeji Niša i bugarskog Praveca.

Projekat se finansira iz IPA fondova Evropske unije, a i jedan i drugi muzej dobiće skoro dvesta hiljada evra za svoje aktivnosti.

Ideja o zajedničkom projektu nastala je januara 2012. godine, sa željom da se niški kulturno-istorijski potencijal predstavi zemljama Evrope. Prva saradnja je ostvarena sa bugarskim gradom Pravecom, koji na isti način želi da promoviše svoje nasleđe.

Projektom je obuhvaćeno 30 kulturno-istorijskih spomenika, verskih objekata i institucija kulture u Nišu, a najviše će se raditi na promociji Tvrđave i Ćele-kule, kao simbola Grada. Niški Narodni muzej raspolaže sa oko sedamdeset hiljada evra, ukupne vrednosti projekta, dok ostatak dele partneri iz Bugarske.

Projekat traje do januara 2014. godine, ali će sve ono što se u tom periodu uradi ostati trajno na raspolaganju gradu. Time će turisti koji žele da posete Niš ili Pravec unapred moći da se upoznaju sa ponudom na veb-sajtu i virtualnoj biblioteci, gde će, između ostalog, u 3D formi biti prikazane Niška tvrđava i tvrđava u Borovecu, Ćele-kula, kao i drugi značajni kulturno-istorijski spomenici oba grada.

 

 

Povezane vesti