018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Projekcije filmova i izložba povodom Dana državnosti Bugarske (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Niškom kulturnom centru svečano je obeležen 3. mart – Dan državnosti Republike Bugarske.

Nakon projekcije filmova, u okviru manifestacije “Dani bugarskog filma”, koji se održavaju već 4. put zaredom, otvorena je  izložba fotografija “Vasil Levski”, kojom se predstavio Narodni muzej iz Karlova u Bugarskoj.

Obeležavanje nacionalnog praznika, počelo je otvaranjem “Dana bugarskog filma “ u subotu 1. marta i za 3 dana, publika u Niškom kulturnom centru mogla je da vidi 5 filmova koji su nastali između 2010 . i 2013. godine. Dan državnosti, 3. mart, Republika Bugarska slavi kao dan kada je oslobođena viševekovnog ropstva Otomanskog carstva. Od tada je prošlo 136 godina, mada je državnost Bugarske stara 1300 godina.

Nacionalni praznici su i prilika da se ožive sećanja na heroje koji su slobodu platili svojim životima. Za naše komšije, takav junak je Vasil Levski.

Organizatori ove manifestacije su Konzulat Republike Bugarske u Nišu, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, Udruženje građana “Caribrod” i Niški kulturni centar. Inače, po poslednjem popisu stanovništva, u Nišu živi oko 1000 pripadnika bugarske nacionalne manjine.

 

Povezane vesti