018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Projekat Elajn u funkciji zaštite zdravlja građana (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

“Kako pratiti kvalitet vazduha u gradu“, bila je tema konferencije održane u Nišu. Učesnici su bili predstavnici lokalne administracije zaduženi za zaštitu životne sredine. Skup je organizovan u okviru projekta “ELAJN“ u kojem učestvuje 11 gradova iz Srbije i regiona. Cilj jeste rešavanje zajedničkih problema iz oblasti zaštite životne sredine.

Uz finansijsku pomoć grada i rešenje ovdašnjeg inovacionog centra, Niš bi konačno, trebalo da dobije sistem za praćenje kvaliteta vazduha. U tu svrhu, na različitim lokacijama u gradu, biće postavljeno 7 mernih stanica a sve u svrhu prevencije i zastite zdravlja građana.

U okviru Projekta Elajn, Niš i okolne Opštine, nalaze rešenje i za gradsku deponiju, koja će biti finansirana na osnovu javno-privatnog partnerstava. U planu je, podsecamo, i izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Pored Niša u projektu učestvuje još 10 gradova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Albanije i Rumunije. Naredna konferencija biće održana u Bijeljini, dok će početkom naredne biti organizoavana završna konferencija u Atini. Ceo projekat sa 55.000 evra finansira Evropska Unija.