018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Projekat „Eco Milk“

Komentari: isključeni

Kako bi se primer dobre prakse pimenio i na jug Srbije, 20 proizvođača mleka i sireva iz Nišavskog i Pirotskog okruga posetiće mlekarske industrije, farme i agroinstitucije u Bugarskoj.

Studijsko putovanje od 25. do 29. juna, u organizaciji niške Uprave za poljoprivredu, realizuje se u okviru prekogranična saradnje Grada Niša i bugarske opštine Tran, a finansira Evropska unija u vrednosti od 180.000 evra preko IPA programa.

Na koji način proizvesti sir i mleko po evropskim standardima, članovima Klastera sireva jug iz Nišavskog i Pirotskog okruga otkriće farmeri i predstavnici mlekarske industrije u bugarskom gradu Tran. Cilj je da naši proizvođači steknu praktična iskustva u zemlji- članici Evropske unije i to kasnije primene u daljem razvoju mlekarstva, odnosno plasmanu mleka, sireva, kačkavalja i jogurta, kaže načelnik Uprave za poljoprivredu, Saša Stojiljković.

Dvadeset uspešnih farmera iz Niša, Pirota, Bele Palanke, Leskovca, Blaca, kao i stočari sa juga Srbije biće od 25. do 29. juna u Bugarskoj, kada će ujedno biti organizovan i tradiconalni festival mleka u Tranu.

Kao finalna aktivnost susedskog projekta, u okviru 2. niškog Sajma sireva, na jesen će se održati i naučni skup, na kome bi trebalo da se definišu mere za razvoj mlekarstva u Nišavskom i Pirotskom okrugu. Projekat „Eko milk“ realizuju Grad Niš, udruženje „Klaster sireva Jug“, opština Tran i fondacija „Dr Stamen Grigorov“, a finansira Evropska unija iz IPA programa.

 

 

Povezane vesti