018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proizvodnja organske hrane i u Nišu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Plastenici izraelske kompanije Orgil, u kojima bi se proizvodila zdrava organska hrana uskoro bi mogli da se grade u Nišu, i to u Gornjoj Toponici. Niš je dobio ponudu da bude treći grad u Srbiji, gde bi se ovaj projekat realizovao, a time bi se ujedno razvijala poljoprivreda i uposlili novi radnici, istakao je gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić.

Pored Niša, projekat “Sunčana dolina“ već je pokrenut u Bojniku i Leposaviću, a investicija bi za naš grad značila mnogo, s obzirom da se radi o ulaganju od više miliona evra kao i upošljavanju novih radnika, rekao je nakon sastanka sa predstavnicima kompanije, 1. čovek grada.  Investicija u Bojniku vredna je sedamdeset pet miliona evra, gde je podignuto 50 ha specijalnih plastenika, u kojima je prinos veći i do 100 puta, nego na otvorenom polju. Toliko bi hektara trebalo da ustupi i Niš.

Podršku razvoju niške privrede i poljoprivrede pruža i Ruska Federacija, čiji su investitori zainteresovani za ovaj deo Srbije, ali i kada je u pitanju plasman domaće robe na rusko tržište.

Nosioci projekta bili bi Orvil i novoosnovano javno privatno preduzeće, koji sklapaju ugovor o korišćenju zemljišta na 30 godina, nakon čega sve što se na tom prostoru sagradi, kao i samo zemljište, ostaje Gradu.

Povezane vesti