018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Program sertifikacije za efikasnije privlačenje investicija (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Lideri 11 lokalnih samouprava, među kojima je i naš grad, potpisali su Deklaraciju o ulasku u program sertifikacije po regionalnom ,,B F C“ standardu.

Ovo praktično predstavlja standardizaciju usluga koja je namenjena svim opštinama i gradovima u Srbiji koji žele da unaprede uslove za poslovanje u svojim sredinama, privuku nove investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije, navodi se u saopštenju Grada Niša.

Ovaj program jedan je od koraka ka efikasnijem privlačenju investicija u naš grad, ocenjuje gradonačelnik – prof. dr Zoran Perišić.

Pristupanje ,,BFC“ standardu zapravo predstavlja proces koji promoviše transparentne lokalne administracije i omogućava ocenu kvaliteta usluga i informacija koje opštine pružaju investitorima i privrednicima. Na prostorima jugoistočne Evrope sertifikacija opština predstavlja prvi regionalni projekat koji podstiče takmičenje među opštinama za pridobijanje novih investicija, jača ekonomske veze unutar samog regiona, ali i doprinosi stvaranju prepoznatljivih zajedničkih standarda za ocenu kvaliteta poslovanja na državnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić govorio je o Centru za izdavanje građevinskih dozvola u Nišu, kao primeru dobre prakse rada u tom domenu, za čije rešenje je Grad Niš i dobitnik nagrade Šampion lokalnog ekonomskog razvoja, na konkursu NALED-a i RTS-a.

 ,,Centar za izdavanje građevinskih dozvola u Nišu je mesto gde investitor može efikasno i brzo da dobije sve neophodne dozvole, a da ne mora da obilazi više institucija. Samo u 2014. godini Centar je izdao 306 građevinskih dozvola, 330 lokacijskih dozvola i pružio više od 1.900 informacija o lokacijama sa kompletnom dokumentacijom„, rekao je Perišić.

Među njima je od sada i Grad Niš, zahvaljujući gradonačelnikovom potpisivanju Deklaracije o ulasku u ovaj program sertifikacije, kojoj je pristupilo još deset opština i gradova iz Srbije, navodi se u saopštenju gradonačelnikovog kabineta.

Program sertifikacije pruža jasne smernice opštinama kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije. Tokom panel diskusije razgovaralo se o nekoliko ključnih kriterijuma sertifikacije, koje bi svaka lokalna samouprava trebalo da primenjuje – kako bi bila uspešna u izgradnji ambijenta potrebnog za razvoj postojeće privrede i privlačenje investicija,

Osim niškog gradonačelnika i ambasadora Finske u Srbiji, panelu je prisustvovala i potpredsednica Vlade Kori Udovički, ali i predstavnici kompanija i organizacija koje posluju u našoj zemlji.

http://youtu.be/qPkApvCdvBk

Povezane vesti