018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proglašena epidemija svinjskog gripa u Kulini

Komentari: isključeni

Institut za javno zdravlje proglasio je epidemiju „svinjskog gripa“ u Domu za smeštaj odraslih lica „Kulina“, potvrdio je za NTV epidemiolog profesor doktor Branislav Tiodorović.
Od 28 štićenika ovog Doma kod kojih su primećeni simptomi gripa, kod 4 je potvđeno prisustvo virusa AH1N, dok su, zbog komplikacija, dvojica dečaka hospitalizovana na niškoj Infektivnoj klinici, ali nisu životno ugrožena.

Dvoje dece iz “Kuline”, koja se leče u niškoj bolnici pate od teških degenerativnih bolesti, pa je to doprinelo njihovoj ozbiljnijoj kliničkoj slici, rekao je za NTV, profesor doktor Branislav Tiodorović. Kako saznajemo, jedno dete je trenutno na respiratoru, a drugo na intezivnoj nezi na Infektivnoj klinici.

Kod ukupno 28 štićenika ”Kuline” na Bogojavljanje, 19. januara, primećeni su simptomi svinjskog gripa, ali opasnosti od pandemije – širenja virusa tipa AH1N1 nema, potvrdio je Tiodorovic.

Tiodorović objašnjava da su odrasli ljudi otporni na svinjski grip i da sada uglavnom obolevaju deca koja nisu mogla da stvore imunitet. Grip sam po sebi nije opasan i kod većine dece prolazi sa blago povišenom temperaturom i suvim kašljem za nekoliko dana uz terapiju antibioticima, kaže epidemiolog Tiodorović.

Povezane vesti