018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proglašen mrtvim zbog nepodizanja penzije

Komentari: isključeni

Poštovani penzioneri, da li znate da ukoliko penziju ne podižete 6 meseci, ona će vam biti obustavljena, a moraćete da dokazujete i da ste živi. Upravo to se dogodilo jednom Beograđaninu koji se posle godinu dana vratio iz Amerike. Kada je došao u banku da podigne zaostale penzije, zaprepastio se kada je saznao da mu je isplata penzija obustavljena i da tek pošto dostavi uverenje da je živ može da podigne svoj novac!

Penzineru je objašnjeno da je do obustave isplate penzija došlo jer se duže od šest meseci, odnosno godinu dana nije pojavljivao lično da podigne novac, niti je to činio neko u njegovo ime. Te dve činjenice, kako su mu rekli, izazvale su sumnju kod PIO fonda da je preminuo, a onda su preventivno obustavili isplatu penzija.

Iznerviran činjenicom da „ga živog sahranjuju” i da na šalteru treba da dokazuje da je živ, potražio je pomoć ombudsmana koji je REKAO da penzijski fond nema prava da prekida isplatu prinadležnosti bez obzira na to koliko nekom miruje tekući račun sa uplatama,

Pre nego što je ovaj penzioner zatražio pomoć zaštitnika građana, praksa PIO fonda je bila da potpiše ugovore sa svim poslovnim bankama kojim se one obavezuju da će dva puta godišnje obaveštavati PIO fond o korisnicima penzija koji ne troše sredstva sa tekućih računa najmanje šest meseci, kao i penzionerima koji su dali ovlašćenja drugim licima, a sami prethodnih 12 meseci nisu nijednom lično podigli pare.

To je, po njima, bio način da stanu na put eventualnoj zloupotrebi, odnosno da naslednike preminulog penzionera onemoguće da podižu njegovu penziju, a da Fond za to slučajno sazna posle više godina.

To se više nece primenjivati, a Penzioneri koji ubuduće budu odlazili na duže van zemlje primaće penziju na račun i moći će da je podignu kada se vrate u zemlju bez dostavljanja uverenja o životu, kazu u fondu.

Ali kako stati na put mogućim zloupotrebama?

PIO fond se oslanja na informacije matičara koji bi po sili zakona odmah trebalo da ga obaveste o smrti njihovog osiguranika. Oni to, međutim, retko ili gotovo uopšte ne čine. Do podataka se dolazi najčešće kada rodbina dođe da naplati pogrebne troškove, ali ni to nije garancija.

Na pitanje, koliko je naslednika nastavilo da podiže penziju posle smrti penzionera, u Fondu kažu da ne raspolažu podacima o tim zloupotrebama, ali, dodaju, da je to krivično delo i da podleže visokim kaznama.

Povezane vesti