018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Produžen rok za sklapanje ugovora o reprogramu

Komentari: isključeni

Rok za sklapanje sporazuma o reprogramu starog duga za električnu energiju, uz otpis kamate za 2012. godinu, produžen je do 25. aprila, rečeno je u privrednom društvu „Jugoistok“.

Kako kažu u ovom preduzeću, uslovi su nešto drugačiji, pa najveći dužnici mogu isplaćivati dug na 48 rata, umesto dosadašnje 24.

Sporazum o reprogramu duga do sada je potpisalo 3.560 dužnika na teritoriji grada Niša, što je oko 10% onih koji na to imaju pravo, kažu u „Jugoistoku“. Elektroprivreda Srbije produžila je rok do 25. aprila za potpisivanje sporazuma, zbog velikog interesovanja, ali i zbog donete uredbe o energetski zaštićenom kupcu. Novine u odnosu na prethodni mesec su povećanje broja rata za najveća dugovanja i reprogram duga čak i za tužene kupce, kažu u niškoj Elektrodistribuciji.

U “Jugoistoku” podsećaju da svi potrošači moraju prvo da izmire dugovanja za 2013. godinu, kako bi stekli pravo da stari dug isplaćuju na rate uz otpis kamata za 2012. godinu.  U niškoj Elektrodistribuciji dodaju da je naplata dobra, 75 odsto domaćinstava duguje manje od 10.000 dinara, a 30 odsto zbog redovnog plaćanja ostvaruje popust od 5 odsto. Ipak, kako ocenjuju u „Jugoistoku“, zbog loše ekonomske situacije naplata dugovanja od privrede nije na zadovoljavajućem nivou.

Pošto je bilo nekih nejasnoća, oni podsećaju da se prilikom sklapanja sporazuma otpisuje kamata samo za 2012. godinu, dok se kamata za 2013. obračunava sa zakašnjenjem od dva meseca. U ovom preduzeću ističu da u ovom trenutku Nišlije za struju ukupno duguju osam i po milijardi dinara.

Povezane vesti