018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Proces za dobijanje građevinskih dozvola skraćen devet puta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Građevinsku dozvolu od sredine septembra građani će dobijati za 28 dana. Posle usvajanja novog Zakona o planiranju i izgradnji, što se očekuje za manje od mesec dana, proces dobijanja dozvola će se skratiti devet puta, a smanjiće se i broj potrebnih dokumenata za izdavanje ovih dozvola.

Pogoršanje ambijenta za investitore po pitanju izdavanja građevinskih dozvola bio je alarm za izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji. Umesto tri biće potrebna dva dokumneta, što znači da će uz građevinsku dozvolu, građani morati da prilože i informaciju o lokaciji. Što se tiče cene izdavanja, najveću stavku činiće naknada za opremanje građevinskog zemeljišta, od čega će po svemu sudeći biti oslobođena proizvodna preduzeća.

Pored toga što će dokumnetacija biti prikupljana elektronskim putem, suština izmena jeste i da jedna služba bude nadležna za proceduru izdavanja dozvola, da se formira Centralni registar planskih dokumenata u Republičkom geodetskom zavodu i da se izvrši konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine po tržišnoj vrednosti. Iz Uprave za planiranje podsećaju i da prvog novembra ove godine ističe rok za kompletiranje dokumentacije za legalizaciju obejkata.

Prema podacima Uprave za planiranje, u Nišu ima preko 30.000 nelegalnih objekata, dok je zahtev za legalizaciju do sada podnelo oko 7.000 vlasnika.

Povezane vesti