018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Problem rodne ravnopravnosti još aktuelan (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Vlada Srbije čini sve da se poboljša položaj žena i da se one što aktivnije uključe u rad izvršne vlasti, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović, na konferenciji za novinare u gradskom odboru SNS-a. Ona je istakla da se sada u republičkom parlamentu nalazi trećina žena, što odgovara evropskim standardima, ali da se rukovodstvo Srbije zalaže za još veći angažman žena.

- I pored brojnih kampanja, još uvek kod nas, kao i u svetu, postoji problem rodne ravnopravnosti. Diskriminacija žena se najviše ogleda pri zapošljavanju, a česti su i primeri zlostavljanja - kaže državana sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike napominje da Vlada Srbije, svojim brojnim kampanjama, ali i konkretno uključivanjem žena u rad izvršne vlasti potvrđuje značaj rodne ravnopravnosti.

Božovićeva kaže da u Srbiji 33 posto žena učestvuje u radu parlamenta, što odgovara trenutnim zahtevima EU, po kojima njihova zastupljenost treba da bude 30 posto. Ali da EU planira da se ova stopa do 2018. godine poveća na 40 posto. A, kao doprinos rodnoj ravnopravnosti ona ističe seminar koji trenutno organizuje Kraljevina Švedska u Srbiji.

 

 

 

Povezane vesti