018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Problem Kosova rešavati u UN

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Problem Kosova mora se rešavati kroz strukture Ujedinjenih nacija i uz poštovanje „prirodnih i temeljnih interesa“ Srba u pokrajini, kaže Aleksandar Čepurin.

„Format pregovora Beograda i Prištine usaglasila je prethodna Vlada (Srbije) i ulogu posrednika imala je EU, s čim smo se mi (Rusija) složili“, rekao je ruski ambasador za Televiziju Most.

„Potom je EU odlučila da, u svojstvu posmatrača, (pregovorima) priključi američkog predstavnika (Filipa Rikera), a nas (Rusiju) niko nije zvao, pa se Srbija našla u veoma nezgodnoj I nepovoljnoj situaciji“, dodao je Čepurin.

Ambasador je ocenio da je Srbija „u nezgodnoj i nepovoljnoj situaciji“ i u pogledu „formata pregovora“ i sastava učesnika, kao i da rezultati takvog formata pregovora mogu biti loši.

„Sasvim je jasno da je ključni igrač Savet bezbednosti UN dok je Rezolucija 1244 jedna od najznačajnijih stvari, koja nije izgubila svoju snagu, ma ko to tvrdio. Tu je odluka Saveta bezbednosti da samoproglašena država Kosovo nije još članica UN, da još nije priznata, i da odluka o tome zavisi od stalnih članica Saveta bezbednosti“, rekao je ambasador.

Ruski diplomata nije želeo da odgovara na pitanja o eventualnom priključivanju Rusije pregovorima u Briselu.

„To pitanje treba pažljivo razmotriti i tek potom se može odgovoriti da li bismo (Rusija) prihvatili ili ne. Jasno je da je trebalo i da treba ovaj problem rešavati u okviru UN i Saveta bezbednosti. Bilo koji drugi pokušaji da se ode van toga, neće dati rezultate“, rekao je Čepurin.

On je ponovio da će Rusija, kao i do sada, podržavati svaku inicijativu sa kojom je saglasan državni vrh Srbije.

„Mi u pregovorima ne učestvujemo, ali ako od nas zatraže da nešto podržimo, mi ćemo to podržati. To je veoma bitno i tako ćemo raditi i dalje“, rekao je ambasador. (Beta)

Povezane vesti