018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Priznanje Niškoj banji na Samitu banja u Aranđelovcu (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Bukovičkoj banji kod Aranđelovca održan je Treći Samit banja Balkana, na kome su ove godine učestvovali predstavnici banjskih centara iz 10 zemalja jugoistočne i centralne Evrope. Glavna tema skupa bila je brisanje  granica između odmora i lečenja, a osim za savetovanje, edukaciju i razmenu iskustava, okupljanje balneologa iskorisćeno je i za dodelu nagrada najuspešnijima, a među dobitnicima ove godine našla se i Niška banja koja obeležava pola veka organizovanog turizma.

Banje su važan segment prirodnih lepota i velika razvojna šansa Srbije, koja proističe iz činjenice da polovinu turističkog prometa Republike Srbije čini zdravstveni, odnosno banjski turizam. Zbog toga se i Balkan spa samit pojavio kao potreba i neophodnost – rekao je dr Dejan Stanojević, predsednik Udruženja banja Srbije.

- Na prethodna dva samita, u Bugarskoj i Turskoj, uradili smo mnogo, više nego što smo očekivali i počeli da pišemo novu istoriju banja Balkana. Svake godine je broj učesnika veći, pa smo već oformili stručne komisije za standarde i edukaciju, hidrologiju i marketing – dodao je Stanojević.

Već nekoliko godina postoji i ideja da se banje Srbije, Turske i Bugarske ujedine u spa ponudi i time pariraju razvijenim zapadnoevropskim banjama koje imaju i mnogo dužu tradiciju. Uspostavljanje te saradnje, ali i proširenje mreže uključivanjem i drugih zemalja, pre svega onih iz okruženja, mnogo će značiti i Niškoj banji koja ove godine obeležava pola veka organizovanog bavljenja turizmom i dobijanja statusa banje, kaže Saša Jovanović, predsednik Skupštine opštine Niška Banja.

Inače, pored banja Turske, Srbije i Bugarske, na skupu koji je ove godine održan pod sloganom ’’Imamo zajedničku prošlost, hajde da kreiramo zajedničku budućnost”, okupili su se stručnjaci iz Bosne, Slovenije i Mađarske, a kao gosti, odnosno posmatrači, i predstavnici Estonije, Letonije i Litvanije.

 

Povezane vesti