018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Priznanja najboljim medicinskim sestrama

Komentari: isključeni

Trideset dve najbolje medicinske sestre dobile su priznanja Udruženja zdravstvenih radnika Nišavskog okruga, tradicionalno na Međunarodni dan medicinskih sestara. Kako kažu, taj posao zahteva mnogo odricanja i truda, a najlepša nagrada im je ozdravljenje pacijenta.

Na ovo zanimanje mnoge je, kažu, navela ljubav prema ljudima. Ali, da bi se ovaj posao radio, potrebno je puno strpljenja, ali i snage, jer se, nažalost, ne završava uvek sve srecno. Za najuspešnije medicinske sestre nagrade, zlatna i srebrna vila i zlatni i srebrni znak, deluju samo podsticajno.

Na dodeli nagrada u Vojnoj bolnici, predstavnici Udruženja zdravstvenih radnika Nišavskog okruga, isticču da su njihove članice, sestre iz svih zdravstvenih ustanova u Nišu, ali i Nišavskog okruga, a ukupno ih ima 3909.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja, na rođendan utemeljivačice modernog sestrinstva Florence Najtingejl, koja je u vreme Krimskog rata organizovala prvu ekipu za negu ranjenika i bolesnika. Zahvaljujuci njoj uvedeni su i bolji higijenski uslovi, čime je smrtnost u bolnicama sa 40, smanjena na 2 odsto.

Povezane vesti