018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Privatizacija neprihvatljiva

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Dnevni list „Danas“: Mađarski nacionalni savet o medijskom zakonu

Privatizacija neprihvatljiva

AutorV.L.

www.danas.rs

Subotica – Mađarski nacionalni savet (MNS) ne može podržati Nacrt zakona o javnom informisanju i zahtevaće od nadležnih njegovo povlačenje iz skupštinske procedure. Tek nakon dorade i neophodnih izmena taj se predlog može ponovo vratiti u postupak, izjavio je predsednik MNS Tamaš Korhec na konferenciji za novinare.

On navodi da je najveći problem najavljena obavezna vlasnička transformacija lokalnih elektronskih medija, koja ne predviđa nikakav drugi vlasnički oblik osim isključive privatizacije.

- U najvećem broju slučajeva već privatizovani mediji su ugašeni, a kada su i preživeli, privatizacija je bila veoma štetna za opstanak programa na manjinskim jezicima. Zato smatramo da bi primena ovakvog Zakona o privatizaciji u slučaju Radio Subotice, koja emituje programe na pet jezika, onemogućila bilo kakav dalji opstanak ovoga medija, koji inače već 45 godina ima ulogu javnog lokalnog servisa za sve nacionalne zajednice, smatra Korhec. On ocenjuje da predloženi nacrt zakona i u vezi osnivačkih prava nacionalnih saveta ima nedostataka, iako je njime predviđeno da je posredno moguće da oni budu osnivači manjinskih medija.

- Kada bi nacionalni saveti i stvorili nekakav fond koji bi preuzeo osnivačka prava medija, nisu navedeni nikakvi jasni kriterijumi kako bi se i u kojem razdoblju to realizovalo, i šta bi sve to značilo za finansiranje ovih medija. Istovremeno, brisanjem određenih delova Zakona o nacionalnim savetima i Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina smanjio bi se stepen njihove zaštite, što je protivno Ustavu Srbije, napominje Korhec.

BIRODI: Dodati odredbe o integritetu

Beograd – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je da se u okviru novog zakona o javnom informisanju uvedu odredbe koje će doprineti integritetu medija, „odnosno obezbediti da mediji postanu sredstvo informisanja i istraživačkog novinarstva, a ne sredstvo prikrivenog reklamiranja i propagande“, saopšteno je iz BIRODI-ja. Kako bi se to uredilo, BIRODI predlaže da se u Nacrtu zakona o javnom informisanju definišu pojmovi kao što su „sredstvo informisanja“ i „sredstvo reklamiranja i propagande“. B. C.

 

Povezane vesti