018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pritvor trojici osumnjičenih i dvojici optuženih

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA- Sud u Moskvi odlučio je danas da trojica muškaraca osumnjičenih za umešanost u ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova budu stavljeni u pritvor, gde se već nalaze dvojica zvanično optuženih za umešanost u taj slučaj – Zaur Dadajev i Anzor Gubašev, prenele su ruske agencije.
Trojica osumnjičenih kojima je sud naložio pritvor su Šagid Gubašev, Ramzan Bahajev i Tamerlan Eskerhanov, navodi Rojters.
Jedan od dvojice zvanično optuženih za umešanost u ubistvo Njemcova, Anzor Gubašev, na današnjem saslušanju u sudu u Moskvi, nije se izjasnio kao kriv, ali je sud i njemu odredio pritvor, prenosi agencija Tas s.
Drugi optuženi, Zaur Dadajev, priznao je istražiteljima umešanost u ubistvo Njemcova i na današnjem saslušanju u sudu izjasnio se krivim.
Sudija Natalija Mušnikova je saopštila da je „umešanost Dadajeva potvrđena njegovim priznanjem“, prenela je agencija Tas s.
Dadajevu je određen pritvor do 28. aprila, a on u sudnici nije odgovorio na pitanje o svojoj umešanosti, već je samo tražio fer suđenje.
Nešto ranije, Dadajev i Anzor Gubašev su zvanično optuženi za umešanost u ubistvo ruskog opozicionara.
Oni su se pojavili pred sudom na preliminarnom saslušanju zajedno sa još tri osumnjičene osobe koje su, kako je saopšteno, uhapšene u poslednjih 48 sati u Ingušetiji.
Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umešanost novih osumnjičenih u ubistvo Njemcova dokazana.
„Osumnjičeni demantuju umešanost, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umešanost potvrđuju mnogi faktori i dokazi“, kazao je istražitelj, prenela je agencija Tas s.
Dadajev je proveo 10 godina kao pripadnik bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova „Sever“, izjavio je sekretar ingušetijskog Saveta za bezbednost Albert Barahajev.
Nije poznato da li je Dadajev i dalje član pomenutog bataljona ili ga je napustio, navodi Rojters.
Vlasti Čečenije, većinom muslimanske republike na južnoj granici Rusije, nisu zasad potvrdile tu informaciju.
Prvo su privedeni Gubašev i Dadajev, a nešto kasnije i još dvojica ljudi, mlađi brat Gubaševa i muškarac koji je bio u istom vozilu sa Dadajevim u trenutku hapšenja, rekao je Barahajev.
Šef FSB Aleksandar Bortnjikov je izjavio da se u istrazi razmatra nekoliko verzija ubistva, uključujući i ona da je bilo naručeno.
Njemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, navodi britanska agencija.
Tanjug 08.03.2015 16:03
AP Photo/Alexander Zemlianićenko