018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Priprema se kopnena invazija Turske na Siriju?

Od:
Komentari: isključeni

ANKARA – Prema pisanju lokalnih turskih medija, predsednik Režep Tajip Erdogan priprema kopnenu invaziju na Siriju, što bi građanski rat u toj državi pretvorilo u masovni međunarodni vojni sukob na samoj granici Evrope, piše britanski Dejli Telegraf.
List, međutim, navodi da još nije potpuno jasno hoće li uistinu doći do vojne akcije.
Vojska navodno, piše list, nije previše zadovoljna s planom ubacivanja pešadije u građanski rat.
Ostaje, dodaje se, i pitanje da li bi takva intervencija bila legalna prema turskom zakonu, bez glasanja u parlamentu, ili prema međunarodnim zakonima, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN.
Erdogan je, prenose mediji, odobrio promenu pravila stupanja u sukobe, dogovorenih s turskim parlamentom, kako bi omogućio turskoj vojsci da udari na pozicije Islamske države, ali i režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
Cilj je da se uspostavi tampon zona za izbjeglice, a protiv Islamske države, a glavni cilj te intervencije biće sprečavanje nastanka kurdske države na granici s Turskom.
Kurdski gardisti u Siriji (YPG) u proteklih nekoliko meseci uspostavili su kontrolu nad delom teritorija na severu zemlje koji se graniči s Turskom.
„Nikad nećemo dopustiti uspostavljanje države na severu Sirije, a na našem jugu“, izjavio je Erdogan prošlog vikenda i dodao da će Turska nastaviti svoju borbu protiv toga, bez obzira na cenu.
Planovi za vojnu invaziju Sirije raspravljani su na sednici Nacionalnog saveta bezbednosti pre nekoliko dana, a mediji su obavešteni da bi Turska do petak mogla da pošalje 18.000 vojnika preko granice.
Njihov bi cilj bio zauzeti teritoriju dugu oko 100 kilometara i oko 30 široku, uključujući granični prelaz Jarablus, trenutno u rukama Islamske države, kao i prelaz Aazaz, koji trenutno drži Vojska slobodne Sirije (FSA), ali je pod napadom Islamske države.
Tampon zona omogućila bi Turskoj smeštaj sirijskih izbeglica izvan svojeg teritorija, no pod njenom zaštitom, a takođe bi sprečila i spajanje dve teritorije trenutno pod kontrolom kurdskih militanata, koje Turska smatra neprijateljskom silom.
Za Erdogana i tursku vladu, YPG je izdanak gerilske grupe PKK, koja se već decenijama bori za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.

Tanjug 01 Jul 2015 13:39
AP Photo/Lefteris Pitarakis, file