018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prinudno iseljenje zbog izgradnje Koridora 10

Komentari: isključeni
Tagovi:

Porodica Trninić iz Jelašnice mogla bi da bude prinudno iseljena iz svog doma zbog izgradnje Koridora 10.
Za njihov plac postoji rešenje o eksproprijaciji, za šta su već dobili novac. Problem je, međutim, porodična kuća, procenjena na preko devedeset hiljada evra, za koju traže novo veštačenje, jer smatraju da ponuda nije adekvatna.

Porodica Trninić je jedna od mnogih koje će dobiti novi dom zbog izgradnje auto-puta ka Bugarskoj. Po zakonu o ekproprijaciji, privatno vlasništvo prelazi u državno, ukoliko je to u javnom interesu. Naravno, vlasnicima zemlje ili objekata isplaćuje se određena nadoknada. Trninići su tako dobili novac za plac od 17 ari. Međutim, ovoj porodici, kako kažu, nije ponuđena odgovarajuća novčana nadoknada za porodičnu kuću. Putevi Srbije su na osnovu procene Beogradskog zavoda za veštačenje Trninićima ponudili deset i po miliona dinara ili nešto preko devedeset hiljada evra za kuću. Međutim, sudski veštak koga je ova porodica angažovala procenio je da ona vredi više, jer prethodno nisu uzeti u obzir svi objekti koji se nalaze na placu.

Ljiljana Trninić je sa pokojnim mužem počela da gradi kuću 1972. godine, a petnaest godina kasnije postala je njihov dom. Sada ovde žive njihova dva sina sa svojim porodicama. S obzirom da nisu prihvatili nadoknadu koju je ponudilo preduzeće Putevi Srbije, oni sada strahuju da će biti prinudno iseljeni i da neće dobiti ništa.

U Upravi za imovinu i inspekcijske poslove kažu da ova porodica može biti prinudno iseljena ukoliko im se obezbedi adekvatan smeštaj. Najkasnije nakon 6 meseci, oni moraju dobiti odgovarajuću nadoknadu, odnosno tržišnu vrednost kuće. A s obzirom da Trninići ne prihvataju novac koji im nude Putevi Srbije, ovaj spor mora da reši sud. U Osnovnom sudu, gde je Ljiljana Trninić uložila žalbu, međutim, kažu da je postupak u toku i da nikakav nalog za iseljenje, niti prinudnu meru ne postoji. Ostaje pitanje koliko će novca Trninići dobiti za kuću, iz koje će sigurno morati da se isele.

Povezane vesti