018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prinos žita iznad proseka

Komentari: isključeni

 U Nišavskom okrugu završava se žetva ječma, dok će u narednih nekoliko dana početi otkos pšenice.

Očekuje se da će prinosi strnih žita biti iznad višegodišnjeg proseka, procenjuju u niškoj poljoprivrednoj službi i dodaju da ukoliko vremenski uslovi budu povoljni i u narednom periodu, da će i proizvodnja kukuruza biti bolja nego prethodne sezone.

Žetva pšenice na oko 40.000 hektara u punom obimu počeće za koji dan u Nišavskom okrugu, a prema procenama ratara, mogu se očekivati solidni prinosi. Najverovatnije žetva neće biti rekordna, ali će biti jedna od boljih u proteklih 10 godina, kaže Ivan Erić iz poljoprivredne savetodavne službe.

Rod hlebnog žita na nivou Srbije trebalo bi da bude oko 2,5 miliona tona, što znači da će biti dovoljno, kako za domaće potrebe tako i za izvoz. Boljoj i berićetnoj godini mogu da se nadaju i proizvođači kukuruza, kaže Erić.

Podsetimo, država će, kao i prethodih godina za potrebe republičkih robnih rezervi otkupiti između 60.000 i 100.000 tona pšenice. Otkupna cena biće oko 20 dinara po kilogramu, što ne odgovara poljoprivrednicima, jer su, kako kažu, u proizvodnju uložili 25 odsto više para nego 2012. U niškom kraju kombajneri najvljuju da će cena žetve biti 10.000 i 12.000 dinara po hektaru.

 

 

 

 

Povezane vesti